З 01.01.2022 року вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року №305 «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»
У розробці нової реформи шкільного харчування брали участь перша леді України Олена Зеленська, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, міністр охорони здоров`я Віктор Ляшко, заступник міністра економіки Сергій Глущенко, глава Держпродспоживслужби Владислава Магалецька та шеф-кухар Євген Клопотенко.
Меню буде чотиритижневе для різних сезонів ( осіннє, зимове, весняне, літнє). Це дозволить урізноманітнити раціон. Наприклад, восени діти будуть більше їсти фруктів і овочів – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Щодо зими і весни, то там можна використовувати мандарини, апельсини тощо. Також нове меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів і м`яса.
«Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам»,- заявив Євген Клопотенко.
Детальніше ознайомитись з проєктом меню для закладів загальної середньої освіти є на сайті Верховної Ради України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-п#Text
|